Blog

Samen

By 4 oktober 2016 One Comment

“Het is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zowat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar voor je ’t weet is heel die zomer al weer lang voorbij.”

Zowat elk jaar komt dit liedje van Gerard Cox aan het eind van elke zomer op in mijn gedachten en neurie ik het liedje mee: “Na nana nana na nana nanana….” Cox blikt er weemoedig in terug op de zomer en wat hebben we een fantastische zomer gehad! Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, is het voor mij een mooi moment om eens terug te blikken op het afgelopen jaar van Gijsje Eigenwijsje.

Wat is er dit jaar allemaal ondernomen en wat is er allemaal bereikt? Om antwoord op deze vragen te krijgen ben ik het internet opgedoken. Al surfend kwam ik erachter dat Gijsje Eigenwijsje veel voorkomt op het internet. Al snel werd mij duidelijk dat er ontzettend veel gedaan wordt vanuit alle hoeken van de samenleving om de stichting te ondersteunen.

Je kunt zelfgebakken taarten en zelfgemaakte sieraden voor Gijsje kopen. Er worden t-shirts verkocht en je kunt zelfs je auto laten wassen om de droom van Gijsje te ondersteunen. Het aantal grote en kleine initiatieven is in de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en wat mij opvalt is dat een aantal van deze hen is uitgegroeid tot enorme evenementen. Zo kom ik onder andere de Cycle4Gijsje, Run4Gijsje, Swim4Gijsje en Golf4Gijsje tegen.

En wat me verder opviel is hoeveel (oud) topsporters zich als ambassadeurs verbonden hebben aan Gijsje Eigenwijsje. Sporthelden van toen en nu die zich met hart en ziel inzetten om de droom van Gijsje te realiseren. Hartverwarmend ook om te lezen hoe acteur Chris Tates tijdens een wielerevenement met Gert Jacobs geraakt werd door Gijs en zijn droom en besloot om ook ambassadeur te worden.

Op social media kom je Gijsje Eigenwijsje ook regelmatig tegen en kun je alles over de stichting volgen. Zelfs de landelijke media besteedt er aandacht aan. Zo stuitte ik op een programma van KRO-NCRV waarin een item over Gijs is opgenomen. Het is een prachtige uitzending geworden die mij enorm inspireert.

Ook op YouTube is Gijs volop te vinden. Voor mij springt het filmpje met daarin de foto van hem als piraat er uit. Het filmpje ‘Verhalen uit het grote boek van Gijs’, waarin fragmenten voorgelezen worden uit het gastenboek grijpt me elke keer weer bij de keel. Het verwoord volgens mij precies wat Gijs bedoelde.

Mijn kleine speurtocht op internet doet me weer eens realiseren hoe onvoorstelbaar veel er al is bereikt dankzij al die honderden, misschien wel duizenden mensen die zich belangeloos, ieder op zijn of haar eigen wijze, inzetten om de droom van Gijs levend te houden. Dankzij de inspanningen van al die mensen is er dit jaar een tweede huis bijgekomen: het Paleis van Gijs! Samen hebben zij ervoor gezorgd dat Ridder Gijs en zijn apen nu in twee van zijn huisjes de gasten een weekje gezelligheid, genieten van elkaar, plezier en troost bieden die zij zo ontzettend nodig hebben!

Aan jullie: iedereen die zich met hart en ziel inzet voor Gijsje Eigenwijsje draag ik deze blog op. Jullie mogen allemaal heel erg trots zijn op jezelf en elkaar. Dankzij jullie staan er prachtige en ontroerende verhalen in het gastenboek. Voor mij zijn jullie helden, allemaal! En ik weet zeker dat Gijs het met mij eens is.

One Comment

Laat een reactie achter