Gijs Baeten

Gijs Baeten was een levenslustig, pienter kind dat opgroeide in een warm gezin. Vlak voordat hij op negenjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker, nam hij het initiatief voor Stichting Gijsje Eigenwijsje. Met als doel: gezinnen van ernstig of ongeneeslijk zieke kinderen een gratis weekje weg aanbieden. Hij gunde hen, net zoals hij had ervaren, een warm rustpunt in een heftige periode.

In de laatste fase van zijn leven werd voor Gijs veel georganiseerd, waardoor hij soms het ziek zijn helemaal kon vergeten en gewoon kind kon zijn. Zo wilde hij nog graag een keer een puppie knuffelen, naar een tv-studio, een ridderdag en weekendjes weg. Ook zijn wens om oud te worden probeerden zijn ouders voor hem te realiseren door hem ieder weekend jarig te laten zijn.

Zijn moeder: “Gijs hoefde maar te zeggen ‘ik zou graag…’ en het werd door familie en vrienden geregeld. Niets was te gek. Zo zijn we twee keer met ons gezin naar een vakantiehuis van vrienden geweest. De uitstapjes betekenden ontzettend veel voor ons. We waren letterlijk even weg van de hectiek, de drukte, het ziekenhuis en de ziekte. Maar vooral genoten we als gezin van elkaar”.

Warm nest

Gijs genoot enorm van elke gerealiseerde wens en van de weekjes weg, maar realiseerde zich maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend was. Hij zei steeds dat hij zo gelukkig was met zo’n ‘warm nest’ van familie en vrienden. Het was daarom zijn nadrukkelijke wens om andere kinderen ook dat beetje geluk te gunnen. Daarin was Gijs heel stellig.
Aan zijn laatste grote wens, een eigen stichting die er voor kon zorgen dat terminaal zieke kinderen nog één keer vakantie kunnen vieren met hun familie, is ook voldaan: Stichting Gijsje Eigenwijsje werd door hem opgericht. Hij bedacht zelf het logo van de stichting; zijn knuffelaap.

De dappere Gijs is op 30 december 2011 op negenjarige leeftijd overleden.