Blog

Gijsjes geheime genootschap

Gijsjes Geheime Genootschap

Kasteel Heeswijk, 15 december

Al vroeg wordt ons geleerd hoe het hoort. Het begint al in de schoolbanken, bijvoorbeeld tijdens de tekenles. Een uil teken je van voren een eend van de zijkant. We tekenen precies wat ons geleerd wordt. We moeten binnen de lijntjes kleuren, anders krijgen we geen voldoende. Vrij denken wordt niet beloond, maar bestraft. Bij ons thuis noemen wij dat principe ‘Vinex-veilig’. Waar zijn de mensen die de boel opkloppen, wakker schudden en de grijze middelmaat weer kleur geven?

Laatst sprak de Commissaris van de Koning in mijn bijzijn een groep genomineerde Brabanders van het Jaar 2016 toe. Hij vatte de groep samen als Het Geheime Genootschap. Stuk voor stuk mensen die het verschil maken door zich niet te houden aan het protocol en hun eigen weg te kiezen. Wij van dit Geheime Genootschap mochten dit niet verder vertellen. Immers, wie zei dit? De Commissaris van de Koning. Als iemand een-en-al protocol is, dan is Wim het wel.

“Brabanders doen, en wel met hun hart en hun handen. Door aan te pakken, maken wij het verschil. We durven onze kop te stoten en pijn te lijden voor een hoger doel. Niet voor jezelf, maar voor de ander.” Vrienden van Gijsje Eigenwijsje zullen zich hier vast door aangesproken voelen.

Je omgeving speelt daar een rol in. Vertrouwen krijgen. Zo’n groep die vertrouwen geeft, is bijvoorbeeld ook het bestuur van Stichting Gijsje Eigenwijsje. Niet altijd zichtbaar voor het grote publiek, maar ze zijn er wel. Ergens onder de radar, maar altijd bereikbaar en coachend. Initiatieven toejuichend. Soms streng, altijd opbouwend.

Nu weet ik zeker dat ook in velen onder u een rebelse ‘ik’ schuilt. U wilt een kunstje flikken, iets geks doen, maar altijd vanuit het goede. Kom op mensen, ik heb gelijk toch? Wanneer u dat wilt doen, weet ik ook.

Nu. Ja. Nu.

2017 is het lustrumjaar van Stichting Gijsje Eigenwijsje.

Lustrum, inderdaad het getal 5 van: ze niet alle vijf op een rijtje hebben. Mensen die een beetje gek zijn, die durven te dromen, desnoods tegen de stroom in. Mensen die anders zijn.

Ondertussen spreekt de Commissaris van de Koning door, ik hoor zijn stem zachter en zachter op de achtergrond. Ik droom langzaam weg, in de Portrettenzaal van Kasteel Heeswijk. Onder toeziend oog van Koning Willem I zie ik het al helemaal voor me.

Hier in Kasteel Heeswijk …

Ik wil trekken langs kastelen en voor elke koning spelen
Als de koning der minstrelen wil ik reizen door de tijd
Ik wil terug naar oude eeuwen
Wil om genade schreeuwen als een keizer mij wil voeren aan zijn leeuwen als ontbijt
Want ik heb heimwee naar een tijd die ik niet ken
En ik weet zeker dat ik in de foute eeuw geboren ben

‘k Wil draven door de velden
‘k Wil meedoen met de helden
‘k Wil wonen op een groot en machtig slot
En getroffen worden door een kogelschot
Want in deze tijd verveel ik me kapot

– Guus Meeuwis

Heb jij ook heimwee naar een tijd die je nog niet kent? Heb je een leeuwenhart? Durf je weg te dromen? Buiten de lijntjes te kleuren? Kortom: het verschil te maken? Doe dan met ons mee!

Deel je ideeën met ons.

Word lid van Gijsjes Geheime Genootschap! En verklaar tegen alle protocollen in een heldendaad te verrichten.

Geef ons de vijf!

Ruud