Nieuws

Stichting Gijsje Eigenwijsje laat kinderen weer kind zijn

By 22 augustus 2016 No Comments

Een weekje weg voor kinderen met een levensbedreigende ziekte, in een mooi huis in een groene omgeving. Dat was het ideaal dat Gijs voor ogen had. Helaas is hij er niet meer maar moeder Nicole zet zijn gedachtegoed met Stichting Gijsje Eigenwijsje voort. Ze vertelt over de stichting en geplande geldinzamelacties zoals Run4Gijsje en Cycle4Gijsje.

Eigenwijs of niet, een groot hart had Gijs in ieder geval. Hij had kanker en hoorde dat er voor ernstig zieke kinderen jonger dan vier jaar oud geen vakantiehuisje bestond. Dat vond hij zo sneu dat hij dit als wens doorgaf aan zijn familie. Sinds april 2016 heeft de stichting niet één maar twee ontzettend mooi ingerichte huisjes waar een gezin met een ernstig ziek kind een week lang gratis kan verblijven. Weg van de ziekenhuizen, dokters en behandelingen: het kind kan even helemaal kind zijn.

Geen bloemen maar donaties

De families zijn ontzettend dankbaar dat ze in de huizen een weekje kunnen ontspannen. “Ze schrijven hun dankbaarheid op in het gastenboek, mailen of bellen me en sommigen zetten op de begrafeniskaarten ‘geen bloemen maar donaties’ voor de stichting. Ik ben heel blij dat we de gezinnen tijd kunnen geven om mooie herinneringen te kunnen maken. De kinderen hebben namelijk vaak een ziekte die heel snel kan gaan. Het eerste meisje dat er verbleef, overleed twee dagen na thuiskomst.”

De huizen zijn niet alleen mooi ingericht, er is ook gedacht aan praktische zaken. Zo staan er speciale bedden en zelfs het beddengoed is aangepast: “Kinderen die bijvoorbeeld behandeld zijn tegen kanker, kunnen die straling in het matras overbrengen. Dat kan gevaar opleveren voor het volgende kind.”

Run4Gijsje

Zie je mensen met een geel T-shirt voorbijkomen tijdens de Tilburg Ten Miles? Dat zijn de supporters van Run4Gijsje die tijdens het evenement rennen voor dit mooie doel. De deelnemers hebben uiteenlopende motivaties. “Sommigen zijn zo geïnspireerd door het verhaal van Gijs dat ze mee willen doen. Hij heeft geknokt dus ik ook, is de gedachte. Anderen vinden het mooi dat ze met hun gezonde lijf iets terug kunnen doen voor kinderen met een ongezond lijf,” vertelt Nicole.

Start- en eindpunt van de actie is bij café Stoffel. Hier worden de deelnemers voor en na het evenement goed verwend met versnaperingen en zelfs een optreden van volkszanger Ricardo Rivella. Run4Gijsje wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Vorig jaar hadden ze 479 deelnemers. Dit jaar gaan ze voor 500 deelnemers en het gaat de goede kant op. Momenteel hebben zich al meer dan 450 mensen ingeschreven. Onder de deelnemers bevinden zich een aantal fanatiekelingen die de 10 en 16 km op één dag lopen.

Cycle4Gijsje

Fietsfanaat Ruud van der Meijden benaderde de stichting een paar jaar geleden. “Hij wilde graag wat voor ons doen,” legt Nicole uit. Dit jaar uit zich dat in duizend kilometer wielrennen in 48 uur tijdens de geldinzamelactie Cycle4Gijsje. Vrijdagavond 23 september stapt hij op de fiets en racet vervolgens rondjes door Noord-Brabant tot de teller op 1000 staat. De start en finish zijn in Tilburg bij sportpark Moerenburg. Fietsfanaat is geen verkeerde bijnaam voor Ruud: om geld op te halen voor de ziekte ALS fietste hij de Mont Ventoux op met nog iemand anders op zijn fiets! Een patiënt wilde nog een keer de berg op, dus kon deze in een bak voorop de fiets genieten van de rit.

Cycle4Gijsje betekent nauwelijks slaap of pauze tussendoor voor Ruud. Nicole: “De langste pauze duurt misschien een half uur maar voor slapen is niet veel tijd. Tijdens de rustmomenten moet hij namelijk ook krachtvoer eten en gemasseerd worden.” Op zondag wordt hij vergezeld door een sterrenteam met Bekende Nederlanders en oud-wielrenners. Zo fietst onder andere Frits Barend mee.

Nicole: “Het gaat op dit moment supergoed. Ik had nooit verwacht dat we zoveel gezinnen een weekje in onze huizen konden gunnen. Voorlopig willen we onze naamsbekendheid uitbreiden door onze geldinzamelacties te laten groeien.” Wil jij ook meedoen met Run4Gijsje of Cycle4Gijsje? Schrijf je dan snel in via de website en zij regelen de rest.

Geplaatst 22-08-2016

Laat een reactie achter