Nieuws

Jij bent goud waard!

By 3 maart 2023 No Comments
Interviews en tekst: Sara de Kort

Tien jaar Gijsje Eigenwijsje betekent ook tien jaar inzet van vrijwilligers. “Wij danken alle mensen die zich inzetten voor onze stichting”, spreekt Nicole Baeten, moeder van Gijs, vanuit haar hart.
“Als blijk van waardering introduceerden we daarom De Gouden Gijs: een gouden speld in de vorm 

van het bekende Gijsje Eigenwijsje-logo. Speciaal voor de mensen die onze stichting mee op de kaart hebben gezet en ons nog altijd zoveel tijd, energie en moois geven. Jullie zijn GOUD waard!” 

De Gouden Gijs werd vijf jaar geleden in het leven geroepen en is sindsdien uitgereikt aan vier Gijsje Eigenwijsje-vrijwilligers. Hoewel deze personen niet zo nodig in de spotlights hoeven te staan, krijgen ze toch wat ze verdienen:
een ereplaats.

Jos Snoeren ontfermt zich over de drie Gijsje Eigenwijsje-vakantiewoningen

Wat is volgens jou de betekenis van Stichting Gijsje Eigenwijsje?
“Kinderen die ziek zijn een weekje afleiding bieden, zodat ze samen met broertjes, zusjes, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s herinneringen kunnen maken.” 

Wat beteken jij voor Gijsje Eigenwijsje?
“Ik draag mijn steentje bij door de vakantiewoningen van de stichting (die ik ook mee heb verbouwd) te onderhouden. Als er iets kapot gaat, probeer ik het weer te repareren.” 

“Enorme eer”

Je hebt De Gouden Gijs ontvangen. Hoe voelt dat?
“Het maakt me trots, maar ook emotioneel. Het is een enorme eer. Ik ben blij dat ik van betekenis kan zijn, maar de echte credits gaan natuurlijk naar Gijs: zíjn wens is goud waard! Dat je op zo’n jonge leeftijd, terwijl je zelf zo ziek bent, zoiets groots bedenkt. Dat is pas een beloning waard.”  

Stichting Gijsje Eigenwijsje en jij vormeneen gouden duo, omdat?
“Ik kende Gijs sinds zijn geboorte. Wij zijn bevriend met zijn ouders, Nicole en Wim. Onze kinderen hebben veel met Gijs en zijn broer Bart gespeeld. We hebben het ziekteproces van Gijs van dichtbij meegemaakt Dus ja, voor mij was het heel normaal om iets te doen.”  

Jouw wens voorGijsje Eigenwijsje?
“Een gouden toekomst! Het is geweldig dat zoveel kinderen en hun familieleden mogen genieten van de wens van Gijs. Hopelijk blijft de stichting nog lang bestaan en krijgen ze er nog veel nieuwe vrienden bij.”

Ruud van der Meijden organiseerde de Cycle4Gijsje en fietste zelf duizend kilometer

Wat is volgens jou de betekenis van Stichting Gijsje Eigenwijsje?
“De stichting is klein en concreet. Er blijft niks aan de strijkstok hangen: al het geld komt op de goede manier terecht. Zo worden gezinnen op een fantastische manier geholpen.”

Wat beteken jij voor Gijsje Eigenwijsje?
“Ik heb me een aantal jaar ingezet voor de stichting. In die tijd heb ik – als echte wielerfanaat – de Cycle4Gijsje opgezet. Ook heb ik zelf twee keer duizend kilometer voor Gijsje gefietst, ondersteund door bekende wielrenners en het sterrenfiets- team dat fietst voor het goede doel. Daarnaast organiseerde ik het wielertheater voor Gijsje Eigenwijsje, een soort avondetappe met muziek, dans, heroïsche verhalen, een lach en een traan.”   

“Emotioneel moment”

Je hebt De Gouden Gijs ontvangen. Hoe voelt dat?
“Bijzonder en eervol. Ik ontving de prijs direct na het fietsen van mijn duizend kilometer voor Gijsje. Dit maakte het, mede door de vermoeidheid, extra emotioneel. Ik voelde me erkend en opgenomen in de Gijsje Eigenwijsje-familie.”   

Stichting Gijsje Eigenwijsje en jij vormen een gouden duo, omdat?
“Toen ik in 2014 begon voor de stichting, was ik zelf net vader van jonge kinderen. Het ging me aan het hart: wat als het niet goed zou gaan met je eigen kind? Al snel kreeg ik een warme band met Nicole en Wim. Ik voelde me omarmd in alle puurheid en mooie overtuigingen van de familie. We vonden elkaar in de liefde voor sport en onze gezamenlijke filosofie: als je het goed hebt, deel dan vooral.”  

Jouw wens voor Gijsje Eigenwijsje?
“Dat de stichting deze goede vibe vasthoudt, zodat het mooie werk oneindig lang kan doorgaan.”

Jan Mandema organiseert de Golf4Gijsje en verkoopt Gijsje-merchandise

Wat is volgens jou de betekenis van Stichting Gijsje Eigenwijsje?
“Kinderen met een levensbedreigende ziekte quality time bieden met het gezin. Even weg van de witte jassen, behandelingen en ziekenhuisgangen. Even weg van het ziekzijn.” 

Wat beteken jij voor Gijsje Eigenwijsje?
“Ik ben maar een klein pionnetje in het geheel. Ik organiseer de Golf4Gijsje, inmiddels een bekend golfevent voor bedrijven dat één keer in de twee jaar plaatsvindt bij Prise d’Eau. Met de opbrengst kunnen we ruim honderd gezinnen een Gijsje-vakantie
bieden. Verder maak ik als ambassadeur veel reclame voor Gijsje Eigenwijsje. Met carnaval spreek ik tijdens de kroegentocht iedereen aan om een speldje (pin) van Gijs te kopen.”  

“Flabbergasted”

Je hebt De Gouden Gijs ontvangen. Hoe voelt dat?
“Flabbergasted. Ik was met vrienden aan het borrelen toen Nicole me plotseling overviel met De Gouden Gijs. Wat een eer, waarom ik? Ik zet me met liefde in voor de stichting. Als je dan zo in het zonnetje wordt gezet, raakt je dat.”   

Stichting Gijsje Eigenwijsje en jij vormen een gouden duo, omdat?
“Gijs bindt ons. Ik kende de familie vroeger al een beetje van de golfbaan, waar Gijs en Bart als twee kwajongens rondrenden. Toen Gijs ziek werd, kwam ik in gesprek met zijn vader. Er ontstond een warme vriendschap. De wens van Gijs raakte me diep. De
bijna-volwassenheid van hem om zichzelf weg te cijferen voor anderen. Ik wilde meteen iets doen.” 

Jouw wens voor Gijsje Eigenwijsje?
“Toen de zoon van een kennis leukemie kreeg, hebben we zijn gezin twee keer een verblijf in een Gijsje-huis aangeboden. De dankbaarheid van dit gezin en van vele andere families is een bevestiging dat de stichting ontzettend goed werk doet. Ik hoop dat Gijsje Eigenwijsje zijn bestaansrecht houdt en ook steeds meer landelijke bekendheid krijgt.”

Martijn Homan is actief in de PR-commissie en verzorgt alle communicatie-uitingen

Wat is volgens jou de betekenis van Stichting Gijsje Eigenwijsje?
“Gezinnen met een ongeneeslijk ziek kind de kans geven om even te ontsnappen aan alles en iedereen, zodat ze in alle rust tijd kunnen doorbrengen met elkaar.”

Wat beteken jij voor Gijsje Eigenwijsje?
“Ik geef de stichting een gezicht met alle communicatie-uitingen. Ik heb de huisstijl neergezet, maar het bekende Gijsje Eigenwijsje-logo, het aapje, heeft Gijs zelf bedacht. Zijn lievelingskleur, oranje, zie je ook nog overal terug. Dat verandert nooit. Ook ben ik actief in de PR-commissie. Ik bemoei me overal tegenaan en zorg voor een kritische noot. Ik help met elke vezel in mijn lijf mee om het juiste te doen.”  

“Glimlach van oor tot oor”

Je hebt De Gouden Gijs ontvangen. Hoe voelt dat?
“Onwijs bijzonder. Ik heb eigenlijk niks met onderscheidingen. Daarin lijk ik op mijn vader. Hij was actief in de dorpsgemeenschap, maar wilde niks weten van een lintje. Toen mijn vader overleed, sprak de burgemeester: hij onderscheidde zich in het niet onderscheiden willen worden. Ik hou ook niet van een podium. Maar eerlijk, nu ben ik blij! Ik had een glimlach van oor tot oor toen ik De Gouden Gijs kreeg.”   

Stichting Gijsje Eigenwijsje en jij vormen een gouden duo, omdat?
“We zijn stronteerlijk tegen elkaar en winden er geen doekjes om. Zo komen we steeds een stapje verder. Ik ken Nicole, Wim en opa Piet al jaren en heb Gijs nog geboren zien worden. De familie heeft een speciale plek in mijn hart en de stichting zit inmiddels in mijn DNA.” 

Jouw wens voor Gijsje Eigenwijsje?
“Dat de stichting over tien jaar nog steeds bestaat. En dat we door klein te blijven – met onze drie hoogstaande huisjes – steeds groter worden in naamsbekendheid in Nederland en België. Wat we doen, doen we goed. Dat moeten we koesteren en vasthouden.”