was successfully added to your cart.

Gijs motiveert

By 15 september 2015Blog

Soorten motivatie

Wanneer je aan (wedstrijd)sport doet, ben je altijd op zoek naar de juiste motivatie om het maximale doel te bereiken. Dit kan een geldbedrag zijn, welke je bij winst ontvangt. Het kan een persoonlijke doelstelling of uitdaging zijn. Maar het kunnen ook personen zijn die je de juiste motivatie kunnen geven.

Toen kort na het overlijden van Gijs zijn Stichting Gijsje Eigenwijsje  een feit was, wist ik voor mijzelf één ding zeker; Hier ga ik mij voor inzetten! Hoe ik dit zou gaan doen, wist ik toen nog niet.

Ik ben een fanatiek golf speler bij golfvereniging Prise d’Eau in Tilburg. En toen ik hoorde dat ons eerste damesteam zich tijdens de jaarlijkse golfcompetitie in zou zetten voor de stichting, wist ik gelijk dat dit ook voor mij de manier zou zijn om iets voor de stichting te doen.

Door met mijn teamgenoten de afspraak te maken dat wij bij iedere winstpartij een aantal euro’s zouden doneren, was voor mij niet voldoende. Ik wilde kijken of ik meer uit de competitie kon halen? Voor mijzelf én voor de stichting. De zoektocht naar mijn eigen motivatie was gestart!

Motivatie ‘geld’

één van de motivaties was geld. Ik wilde een manier bedenken waarmee ik tijdens de competitie zoveel mogelijk geld bij elkaar kon halen. Wanneer je geld wilt binnen halen, heb je sponsors nodig. Maar hoe zou ik ervoor kunnen zorgen dat men mij sponsort tijdens de competitie?

Ik schreef familie, vrienden, kennissen en collega’s aan, waarbij ik hen eerst vertelde over Gijs en de strijd die hij had gestreden. Maar ook zijn doel en motivatie waarom hij zo graag een eigen stichting wilde oprichten. Vervolgens vroeg ik hen om mij tijdens de competitie financieel uit te dagen. Dit konden zij doen door mij een vast bedrag te schenken en bijvoorbeeld dit bedrag te verhogen wanneer ik een wedstrijd zou winnen. Of door het schenken van een extra bedrag bij iedere birdie of gewonnen hole. Sommige wilden alleen een vast bedrag doneren. Natuurlijk was dat ook prima, maar het liefst wilde ik er een persoonlijke uitdaging bij hebben.

Motivatie ‘uitdaging’

Na een aantal weken startte de competitie en had ik een mooie groep sponsors bij elkaar gevonden. Bijna allemaal met een eigen uitdaging. Tijdens de 8 partijen die ik moest spelen, hielpen deze uitdagingen mij ook echt. Op bijna iedere hole die ik speelde, dacht ik weer even aan de uitdagingen die ik van mijn sponsors had gekregen. En soms kun je dat als enorme druk ervaren, maar bij mij werkt het alleen maar motiverend. Het geeft mij net dat kleine beetje extra, omdat ik weet dat ik niet alleen voor mijzelf of het team speel.

En zo pakte ik af en toe nét dat ene punt, welke ik anders misschien wat makkelijker zou verliezen. De focus stond op scherp en de wil om te winnen werd groter en groter. Maar daar bleef het voor mij niet bij. Want ook al zouden de genoemde motivaties voldoende moeten zijn om er meer dan 100% voor te gaan, toch had ik soms ook wel wat extra “hulp” nodig. Af en toe maakte ik ook wel eens een ‘misser’ in mijn slagen of speelde mijn tegenstander gewoon een fantastische slag. Dan moest ik er toch weer voor zorgen dat ik in de buurt van mijn tegenstander kwam.

Of wanneer ik op voorsprong stond en ineens  dé slag moest maken om de hole en daarmee de partij te winnen . Dan kwamen ook de bekende zenuwen wel eens boven. En daarmee ook de twijfel. Heb ik de juiste club? Speel ik de juiste lijn? Ook al dacht ik dan aan al mijn uitdagingen, het doel waar de stichting het allemaal voor doet en al het geld dat ik zou verdienen als ik deze partij zou winnen, soms had ik nog steeds dat extraatje steuntje in de rug nodig.

Motivatie ‘mens of persoon’

Juist op die momenten heb ik de motivatie van ‘de persoon’ nodig. En dan niet mijn teamgenoot, niet een caddie (iemand die bij de golf professionals de golftas draag), niet een teamcoach en ook niet de supporter die mij aan komt moedigen. Nee, op dat moment vraag ik altijd maar 1 persoon om mij te helpen en bij te staan.

Wanneer ik dan zo’n slag of putt moet maken en ik voel dat ik onrustig of nerveus word, ga ik altijd even rechtop staan, kijk omhoog en zeg: “Kom op Gijs! Laten we er samen voor zorgen dat de winst weer binnen wordt gehaald en help mij om het met deze ‘tik’ af te maken.” En als ik dan ga staan voor de slag, voel ik altijd de rust over mij heen komen en ben ik klaar voor die laatste strijd.

Het heeft er vaak voor gezorgd dat ik op zo’n moment de rust vond en de beste slag of putt van de dag speelde. Aansluitend dank ik Gijs dan ook altijd even en geef een knipoog naar boven. Omdat ik ervan overtuigd ben dat Gijs ook boven nog steeds druk bezig is om ervoor te zorgen dat zijn stichting kan blijven bestaan en hij ons vanuit daar allemaal goed in de gaten houdt. En daar waar nodig een handje helpt.

Voor mij is Gijs nog steeds één van de grootste helden. En persoonlijk mijn grootste motivator, zowel tijdens wedstrijden als tijdens de vele andere uitdagingen welke ik in mijn leven nog mag en zal tegen komen! En terwijl ik deze laatste zin schrijf, kijk ik weer even naar boven, bedank hem hiervoor en geef een knipoog. 😉

Author Jan Mandema

Hoi! Ik ben Jan Mandema, 48 jaar, gehuwd, geen kinderen. Ik heb een passie voor golf. Daarnaast houd ik van veel andere sporten, Disney, reizen, social media, het Bourgondische leven en ik ben Vriend van Stichting Gijsje Eigenwijsje. Jaarlijks zet ik mij voor de stichting in, onder andere tijdens de golfcompetitie en hoop zo, naast het binnenhalen van geld, ook (landelijke) naamsbekendheid voor Gijsje Eigenwijsje te verwerven.

More posts by Jan Mandema

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply